пʼятницю, 4 червня 2021 р.

Як зміцнити самооцінку дітей на літніх канікулах

 

Пропонуємо десять простих способів допомогти дитині розвинути позитивне самосприйняття

Як зміцнити самооцінку дітей на літніх канікулах

Під час літніх канікул життя дитини сповнене цікавих занять і незабутніх подій. Батьки можуть використовувати цей час, щоб зміцнити самооцінку дитини. Розгляньмо 10 простих способів зробити це.

1. Дозвольте дитині обрати веселе заняття для всієї сім'ї на вихідні. Якщо вона ще маленька й таке доручення може виявитися для неї занадто складним, можна дати їй декілька варіантів на вибір. Не забудьте похвалити дитину за вдалий вибір.

2. Запропонуйте дитині спробувати якесь нове для неї заняття (наприклад, новий вид спорту, гру на музичному інструменті або танці). Скажіть їй: «Що б ти не обрала, я знаю, що докладеш до цього заняття багато зусиль. У тебе вийде».

3. Використовуйте довгі прогулянки або поїздки, щоб поговорити з дитиною про самооцінку. Нагадайте їй: «Якщо в тебе буде виходити добре танцювати або грати у футбол – це чудово, але я завжди любитиму тебе, незважаючи ні на що. Я любитиму тебе просто за те, що ти – це ти ».

4. Разом із дитиною вивчіть щось нове – наприклад, дізнайтеся назву рослини, яку ви побачили на прогулянці або дізнайтеся нові відомості з історії вашого міста. Скажіть дитині: «Чудово, що ти цікавишся багатьма речами. Ти така розумна і так швидко дізнаєшся щось нове».

5. Відмовтеся на один день від чогось, звичного для вас (наприклад, кави або мобільного телефону). Запропонуйте дитині зробити те саме (наприклад, не брати до рук планшет або улюблену іграшку). Поясніть дитині, що наші улюблені предмети можуть давати нам користь або викликати інтерес, але ми можемо бути щасливі й без них.

6. Доручіть дитині нові домашні обов'язки, передайте їй більше відповідальності. Доручіть їй те, що, на вашу думку, вона зможе добре виконувати. Коли дитина впорається з новим завданням, не забудьте її похвалити.

7. Якщо дитина самокритична (наприклад, якщо говорить: «Я дурна» або «Я ніколи не зможу добре грати в цю гру»), не намагайтеся відразу ж заперечувати її слова ( «Ні, це не так»). Краще запитайте дитину: «Чому ти так думаєш?». Дозвольте їй пояснити свої почуття – так ви зможете краще їй допомогти.

8. Запропонуйте дитині зробити подарунок або листівку знайомій дитині з незаможної сім'ї, літньому сусідові або родичу. Нагадайте їй: «Допомагаючи іншим людям, ти сам почуваєшся краще».

9. Купіть дитині зошит і запропонуйте їй вести щоденник під назвою «Я вірю в себе». Запропонуйте їй щовечора занотовувати декілька позитивних речей, які відбулися з нею упродовж дня. Наприкінці тижня ви можете спільно з дитиною читати записи про те, що приємного відбулося за цей час.

10. Смійтеся разом із дитиною. Створіть у вашому будинку щасливу, безпечну атмосферу, яка буде мотивувати й надихати. Дитина має розуміти, що дім – це місце, де вона може бути собою.

Джерело:https://childdevelop.com.ua/articles/psychology/6136/

Немає коментарів:

Дописати коментар