середу, 5 вересня 2018 р.

Ранкові зустрічі. Їх актуальність та задачі

Ранкова зустріч – це зустріч на початку дня всієї групи дітей з педагогом. Сидячи в колі один проти одного, кожна дитина вдумливо й поважно вітається з іншими дітьми, після чого впродовж короткого часу ділиться власним досвідом зі своїми товаришами, які з повагою слухають її, ставлять свої запитання та коментують їх. Після цього вся група бере участь у короткій груповій вправі, спрямованій на розвиток академічних навичок, відчуття команди та єдності. Ранкова зустріч закінчується обміном щоденними новинами, які зазвичай готує педагог, щоби представити навчальні завдання цього дня. Ранкова зустріч – це запланована, структурована зустріч, яка посідає важливе місце в повсякденному розкладі діяльності групи, коли панує атмосфера піклування та відповідальності. Педагоги визнають особливу роль ранкової зустрічі в житті дітей і присвячують 20–25 хвилин на початку дня, щоби створити позитивну атмосферу у групі на весь день перебування дітей у дитячому садочку чи початковій школі.

Ранкова зустріч складається з чотирьох основних компонентів. 
1. Привітання – перший компонент ранкової зустрічі. Діти збираються в коло разом зі своєю вихователькою. Усі діти вітаються, і це забезпечує розуміння, що вони є важливими членами групи. Усі звертаються один до одного на ім’я, що допомагає створити атмосферу дружби та причетності. Привітання створює спокійний і розважливий настрій для наступного елемента зустрічі – обміну інформацією.
2. Обмін інформацією – другий компонент ранкової зустрічі. Діти висловлюють свої думки, обмінюються ідеями та пропонують важливі для них теми для обговорення. Діти мають змогу дізнатися щось один про одного. Обмін ін- 7 формацією допомагає розвивати навички, які дають змогу навчатись упевнено розмовляти і слухати. Кожна дитина може поставити запитання чи прокоментувати його, а дитина, яка повідомляє інформацію, відповідає на запитання та коментарі товаришів. 
3. Групове заняття – третій компонент ранкової зустрічі, що розпочинається після спокійного періоду обміркування інформації. У групі створюється відчуття єдності, радості через виконання пісень, участі в іграх, коротких і швидких заняттях. Ігри та заняття, позбавлені елементів суперництва та кооперативні за суттю, ураховують індивідуальний рівень розвитку в учасників певних навичок. Такі групові заняття здебільшого пов’язані з навчальною програмою чи темою, яка в цей час вивчається у групі/класі. 
4. Щоденні новини – завершальний елемент ранкової зустрічі. Це оголошення письмової об’яви, яка щодня вивішується на відповідному стенді чи дошці. Письмове оголошення налаштовує на те, що треба вивчати цього дня, а також дає можливість обміркувати події та навчання попередніх днів. Щоденні новини допомагають дітям тренувати навчальні навички, що сприяють розвитку математичних і мовленнєвих здібностей. Щоденні новини можуть містити різноманітні завдання (заповнення календаря, перегляд розкладу виконання робіт, створення графіка погоди), що активізують початок індивідуальної роботи або діяльність у центрах активності. Такі заняття дають дітям змогу розвивати різноманітні соціальні та навчальні навички, поєднуючи соціальний, емоційний та інтелектуальний розвиток кожної дитини. Повторення позитивного досвіду сприяє розвитку доброти, емпатії та інклюзії, а також дає надзвичайні результати як у спільноті групи чи класу, так і поза їх межами. Педагоги відповідають за проведення ранкової зустрічі та моделювання демократичної поведінки.
Практика ранкових зустрічей – одна із практик, яку можуть використовувати вчителі початкових класів у своїй щоденній діяльності. На початку дня діти збираються, щоби привітати один одного, вислухати думки друзів про певне питання, поставити та обговорити запитання. Під час ранкової зустрічі діти можуть спільно виконувати завдання з навчальної програми, обговорювати свій розклад роботи й новини дня. Ранкову зустріч легко провести: вона закладає підґрунтя для інших змін, які потребують більшого досвіду; дає педагогам змогу відчути успіх і прагнення опанувати складніші практики. Найважливіше, що вона формує ті цінності, які стають основою для створення відповідальної та дбайливої спільноти дітей. Цінності, які розвиваються під час ранкової зустрічі, не пов’язані з конкретними релігією, етнічною приналежністю, національністю чи діяльністю – вони є спільними. Ранкова зустріч – це квінтесенція того, якими ми хочемо бачити наші спільноти та наше суспільство.

Більш детальну інформацію з теми "Ранкова зустріч. Її актуальність та задачі" можна знайти за посиланням → Посібник "Ранкові зустрічі"

Посібник з розробками щоденних ранкових зустрічей можна завантажити в розділі "Довідково-інформаційні матеріали".

Немає коментарів:

Дописати коментар