понеділок, 11 вересня 2023 р.

Всесвітній день запобігання самогубствам. #психолого-просвітницьке інформування

 День запобігання самогубствам



За оцінками ВООЗ, на планеті понад 700 тисяч людей на рік позбавляють себе життя. На кожне самогубство, ймовірно, припадає ще 20 спроб вкоротити собі віку. Окрім того, багато хто має серйозні думки про самогубство. Мільйони людей відчувають негативні емоції, пов’язані з суїцидальною поведінкою. Щоб привернути увагу до цієї проблеми, 2003-го року був запроваджений Всесвітній день запобігання самогубствам – 10-е вересня. Це спільна ініціатива  Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і Міжнародної асоціації запобігання самогубствам. 


Як розпізнати суїцидальні настрої?

Спільною ознакою людей, схильних до самогубства, є складнощі у побудові близьких стосунків, тотальне почуття самотності, необумовлене почуття провини, схильність до співзалежних відносин, занижена самооцінка, екзестенційні та духовні кризи.

На що варто звернути увагу в першу чергу, дивіться на слайдах.

Якщо ви чи близька вам людина потребує допомоги, обов’язково зверніться до психолога або людини, якій ви довіряєте за підтримкою.



Захисні фактори, що знижують ризик самогубства:

  • Підтримка сім’ї, друзів, інших важливих в житті людини людей

  • Релігійні, культурні та етнічні цінності

  • Участь в житті суспільства

  • Життя в суспільстві, що приносить задоволення

  • Соціальна інтеграція, наприклад, через робочу чи навчальну діяльність, конструктивне використання дозвілля

  • Наявність доступу до послуг з охорони психічного здоров’я

Хоча такі захисні фактори не знімають ризик самогубства, вони можуть нейтралізувати сильні стресові ситуації, що виникають у житті.

Важливо пам’ятати, що самогубству можливо запобігти. Кожен з нас може цьому допомогти. Навіть хвилина  спілкування з кимось зі свого оточення (член родини, друг, колега, або, навіть, незнайомець) може змінити його життя.

Щире співчуття, переживання, емпатія, чуйність, бажання допомогти – саме ці риси і почуття відіграють головну роль та запобігають трагедії. Надана підтримка та вміння вислухати можуть зменшити страждання людини. Співчуття та відсутність засудження справді можуть відновити надію та допомогти врятувати життя!


Немає коментарів:

Дописати коментар