вівторок, 1 грудня 2020 р.

16 днів проти насилля. Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Не дай СНІДу шанс!

 

Не дай СНІДу шанс!

Україна є країною з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції. За національними оцінками нині в Україні 220 000 людей живуть з ВІЛ. Але лише 121 000 з них знаходиться під медичним наглядом. Це означає, що майже половина людей, які живуть з ВІЛ, не знають про свій ВІЛ статус.

Лише кожна п'ята молода людина проходила тестування на ВІЛ - решта ж не бачать у цьому необхідності, тому що не відносять себе до людей групи ризику.

 ВІЛ/СНІД на сьогодні є актуальною медико-соціальною проблемою в усьому світі. СНІД - нове інфекційне захворювання, яке фахівці визнають як першу у відомій історії людства дійсно глобальну епідемію. Ні чума, не чорна віспа, ні холера не є прецедентами, тому що СНІД рішуче не схожий ні на одну із цих і інших відомих хвороб людини. Чума забирала десятки тисяч життів у регіонах, де вибухала епідемія, але ніколи не охоплювала всю планету разом.  Вибухове розповсюдження ВІЛ-інфекції зумовило зростання наркоманії.

Що ж це за лихо? Коли і звідки воно взялося? СНІД, або Синдро́м набу́того імунодефіци́ту — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який вражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму захворюванням. Перші випадки СНІДу діагностували у 1981 р. у США. Офіційно ВІЛ був виділений та ідентифікований у 1983 р. французськими вченими на чолі з Л. Монтеньє в Пастерівському інституті в Парижі. Впродовж двох місяців хворий помер. Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч осіб заражується цією хворобою. Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу в організмі впливає на імунну систему так, що навіть проста нежить може призвести до смерті людини. З моменту виявлення першого у світі хворого на СНІД серед науковців не вщухають суперечки з приводу того, як саме виникла ця хвороба. Однозначної відповіді немає, є лише гіпотези.

Першу з них висловив американський дослідник Б. Корбетт більш ніж 20 років тому. Він вважає, що ВІЛ початково потрапив у кров людини від шимпанзе під час поділу туші чи через укус тварини, і для цієї версії є серйозні аргументи. Один з них – у крові шимпанзе знайдено вірус, який, потрапивши в людський організм може викликати хворобу, схожу на СНІД.

Більшість науковців вважають батьківщиною СНІДу Центральну Африку. Є версія, що вірус утворився під впливом радіаційного фону в районах Африки, які багаті на поклади урану.

Порівняно недавно виникла версія Е. Хупероу, що вірус з’явився внаслідок помилки науковців під час створення вакцини поліомієліту у 50-х р. минулого століття. Для виробництва цієї вакцини використовували печінку шимпанзе.

І, нарешті, остання з відомих версій – ВІЛ був створений у результаті генно-інженерних маніпуляцій, у процесі розробки чергового типу зброї. Ця версія не доведена, але й не спростована.

 

    Історії відомих людей

Фредді Мерк'юрі

Вокаліст гурту Queen Фредді Мерк'юрі про свою хворобу офіційно заявив 23 листопада 1991 року, а помер вже ввечері наступного дня у віці 45 років. Проте чутки про те, що Фредді ВІЛ-інфікований, вперше з'явилися ще в 1986 році.

Вважається, що до хвороби і загибелі його привела життєва формула того покоління: Sex, drugs, Rock-n-roll.

На прес-конференції в листопаді 1991 року в Лондоні співак зробив офіційну заяву щодо своєї хвороби.

"Я говорю про свій СНІД, щоб припинити всякого роду чутки в засобах масової інформації та щоб захистити спокій моїх близьких. Преса повинна сконцентрувати свою увагу на допомозі жертвам, щоб попередити більш широке розповсюдження хвороби, а не у цькуванні бідних, нещасних людей, часто зовсім не винних в тому, що вони заразилися. Хворі та помираючі люди і так надзвичайно вразливі", - сказав музикант.

Рудольф Нурієв  

Радянський і британський балетмейстер та танцівник Рудольф Нурієв помер від СНІДу 6 січня 1993 року. Про ВІЛ-інфекцію він дізнався в 1984 році, за рік до того як аналізи на цю хворобу стали загальнодоступними.

Після обстеження в одній з престижних паризьких клінік з'ясувалося, що ВІЛ розвивався в організмі Нурієва протягом останніх чотирьох років. Лікарі вирішили лікувати танцюриста новими ліками, які потрібно було вводити щодня у вигляді уколів.

Однак такого "ритму" Нурієв не витримав: через чотири місяці він відмовився від ін'єкцій. Після цього якийсь час СНІД не давав про себе знати. Але в 1988 році Нурієв знову звернувся до лікарів і попросив їх провести курс лікування експериментальним препаратом - азидотимидином. Однак і ці ліки не допомогли. Влітку 1991 року хвороба почала прогресувати.

Навесні наступного року почалася її остання стадія. 6 січня 1993 у віці 54 років Рудольф Нурієв помер.

Про страшну хворобу він розповів тільки найближчим друзям, так що деякі з його оточення не знали про хворобу балетмейстера аж до його смерті.

Офра Хаза

Ізраїльська співачка і актриса Офра Хаза була популярна у всьому світі. Двічі вона лише дивом уникала смерті. Вперше це сталося в 1987 році. Літак ВПС Ізраїлю, на якому вона поверталася після виступу на одній з військових баз на півдні країни, розбився. Співачка відбулася лише легкими травмами. Вдруге, в 1994 році, в її літак влучила блискавка, але він встиг вдало приземлитися. 23 лютого 2000 дива не сталося, Офра була доставлена в лікарню, де померла від передозування ліків від СНІДу у віці 42 років.            

Надя Бенаісса

Надя Бенаісса - 33-річна німецька співачка, найбільш відома в якості учасниці найуспішнішої німецької жіночої поп-групи No Angels. У 2010 році Бенаісса покинула групу після того, як отримала два роки умовно за зараження сексуального партнера ВІЛом.

У 1999 році Бенаісса народила доньку. Під час вагітності у неї був виявлений ВІЛ.

11 квітня 2009 Бенаісса була арештована за те, що в період з 2004 по 2006 роки мала кілька незахищених сексуальних контактів і при цьому не ставила до відома партнерів про те, що в неї ВІЛ.

Один з її партнерів таким чином заразився від Бенаїсси. У серпні 2010 року на суді співачка зізналася, що займалася незахищеним сексом з трьома партнерами, від яких приховувала, що є ВІЛ-інфікованою.

26 серпня 2010 суд визнав її винною в заподіянні тяжкої шкоди здоров'ю і засудив до двох років умовного ув'язнення і 300 годин громадських робіт.

Джіа Каранджі

Джіа Каранджі була однією з перших у світі супермоделей. Ще з самого дитинства вона знала: модельний бізнес - це її покликання. Але з приходом слави і грошей дівчина зажила клубним життям. Улюбленим місцем її відпочинку був легендарний клуб "Студія 54".

Каранджі починала з кокаїну, а потім перейшла на героїн. Практично всі зароблені гроші вона почала витрачати на наркотики. Через залежність її вигнали з модельного бізнесу, а у 1985 році колишня супермодель зайнялася проституцією, щоб заробити на дозу.

Діагноз СНІД Каранджі поставили у 1986 році, коли вона потрапила до лікарні з підозрою на пневмонію. Через хворобу і багаторічне вживання наркотиків вона почала фактично розкладатися ще за життя і померла 18 листопада 1986 у віці 26 років. Її поховали в закритій труні.

 

Основні шляхи зараження ВІЛ-інфецією.

Шляхи інфікування.

ВІЛ-інфікована людина – це носій вірусу, здатний заражати здорову особу. Зараження відбувається, коли вірус з організму ВІЛ-інфікованого разом з кров`ю, спермою чи виділенням піхви, або з грудним молоком матері потрапляє в кров здорової людини. Підступність ВІЛ-інфекції у тому, що після зараження людина може довгий час не відчувати ознак хвороби, вважати себе здоровою і водночас заражати інших.

Вірус передається:

Статевим шляхом – при статевих стосунках з ВІЛ-інфікованою особою, коли через слизову оболонку статевих органів (піхви, члена), прямої кишки чи ротової порожнини вірус проникає в організм статевого партнера;

Паренеальним шляхом – через кров, насамперед через спільні шприці та голки при внутрішньовенному введенні наркотичних речовин та забруднений кров’ю, нестерильний медичний інструмент;

Від ВІЛ-інфікованої матері до дитини – інфікування відбувається під час вагітності, пологів чи годуванні грудним молоком.

Ризик інфікування підвищений:

Серед споживачів ін’єкційних наркотичних речовин, що користуються спільними шприцами, голками, при фасуванні наркотику та введенні його ін`єкційним шляхом.

Серед сексуальних партнерів ВІЛ-інфікованих, що не застосовують засоби індивідуального захисту – презервативи. Особливо небезпечний щодо ризику зараження анальний секс: слизова оболонка прямої кишки надзвичайно чутлива до пошкоджень, через які вірус проникає в кров. Дещо менш ризикованим є оральний секс, хоча віруси із сперми можуть проникати в організм і через поранену оболонку ротової порожнини.

Серед сексуальних партнерів ВІЛ-інфікованих, при наявності у них венеричних хвороб, оскільки в уражених місцях статевих органів скупчується велика кількість інфікованих ВІЛ лімфоцитів. Доведено, що жінки в 3 рази частіше заражаються при статевому акті від інфікованих чоловіків, ніж чоловіки від інфікованих жінок.

У випадку вагітності ВІЛ-інфікованої жінки ризик народження інфікованої дитини в значній мірі залежить від стану здоров`я вагітної, кількості вірусу в її крові, симптомів хвороби, особливо ураження шийки матки та піхви, тривалості пологів, числа попередніх вагітностей. Наукові дослідження свідчать про те, що плід може бути інфікованим уже на 8 – 12 тижні вагітності, проте у більшості випадків зараження немовлят відбувається в момент пологів.

Не виключена можливість ураження ВІЛ при порушенні правил гігієни при голінні, манікюрі, татуюванні та деяких інших косметичних процедурах, а також при медичних маніпуляціях, які супроводжуються пошкодженням цілісності шкіри чи слизових оболонок з використанням нестерильних інструментів. Правильна і своєчасна обробка косметичного приладдя та стерилізація медичного інструментарію (чи використання одноразового) забезпечують безпеку їх застосування.

СНІД не передається:

Через піт, сечу, сльози, слину, оскільки кількість вірусних частинок в цих рідинах надзвичайно мала для зараження.

Побутовим шляхом: через повітря при чханні, кашлі, при спільному проживанні, роботі в одному приміщенні, користуванні посудом. Не треба боятись подати руку чи обійняти інфіковану і хвору людину, не страшні також дружні поцілунки, коли на губах відсутні виразки чи тріщинки. Безпечним щодо зараження ВІЛ є спільне відвідання місць громадського користування – бані, сауни, басейну, туалету. СНІДом не можна заразитись в громадському транспорті.

Через укуси комарів чи інших комах. В організмі комахи вірус розмножуватись не здатен.

                                   "Життя на повну силу" (фільм для підлітків про ВІЛ/СНІД)

Немає коментарів:

Дописати коментар