понеділок, 4 травня 2020 р.

Психопрофілактика

Причини агресії в підлітків та способи їх усунення

Ваш підліток виявляє агресію вдома? У такій проблемі ви не самотні. Багато батьків стверджує, що їхні підлітки часто бувають агресивними і вдома, і в колі однолітків.
Підлітковий вік пов'язаний із фізичними й гормональними змінами, що дезорієнтує підлітків, робить їх невпевненими в собі.
Крім того, у цей період діти починають переоцінювати свою роль у суспільстві й сім'ї. Загалом ці фактори можуть призвести до спалахів агресії у підлітка, і при цьому він, найімовірніше, не знає, як упоратися зі складними емоціями.
Крім щойно названих, розгляньмо й низку інших факторів, здатних спричинити агресію в підлітків.
8 причин підліткової агресії
Останніми роками проведено багато досліджень, присвячених агресії у підлітковому віці. Ученим вдалося визначити декілька чинників, що викликають агресію. Ось деякі з них.
1. Травматичні події
Смерть або хвороба близької людини, розлучення батьків, знущання старших братів, сестер або однолітків викликають у підлітків стрес. Останній нерідко спричиняє агресивну поведінку. Також поштовхом до агресії може стати те, що підліток є свідком насилля або конфліктів у сім'ї.
2. Насилля
Фізичне або емоційне насилля є ще однією причиною агресивної поведінки серед підлітків.
  • насилля призводить до того, що підліток відчуває злість і сором;
  • почуття сорому не дає підлітку змоги розповісти кому-небудь про насилля, тому воно переростає в агресію.
3. Психічні розлади
Деякі підлітки страждають від психічних розладів:
  • біполярного розладу;
  • панічних атак;
  • шизофренії;
  • депресії;
  • посттравматичного розладу.
Усі ці розлади викликають у підлітків агресивну поведінку.
4. Проблеми зі здоров'ям
У деяких випадках до агресивної поведінки підлітків призводять медичні проблеми: пошкодження мозку, епілепсія, розумова відсталість або синдром Туретта. При належному медичному обстеженні можна вилікувати ці захворювання й упоратися з агресією підлітка.
5. Синдром дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ) та розлади навчання
Підлітки, котрі страждають на СДУГ, стикаються з низкою соціальних та емоційних труднощів. Такий підліток може здаватися злим і агресивним.
6. Залежності
Деякі підлітки експериментують із наркотиками й алкоголем. Коли вони починають зловживати цими речовинами або в них розвивається залежність, це може призвести до агресивної поведінки.
7. Тиск із боку однолітків
Підлітки прагнуть  прийняття в колі однолітків. Вони хочуть стати частиною групи. Якщо цього не відбувається, підліток переживає емоційні страждання та гнів, які, своєю чергою, призводять до агресивної поведінки.
8. Низька самооцінка
Деякі підлітки страждають від низької самооцінки. Вони намагаються компенсувати це за допомогою агресивної поведінки. Найчастіше це відбувається, коли підліток перебуває в колі однолітків.
Як упоратися з агресивною поведінкою підлітків
На щастя, батьки у змозі контролювати агресію підлітків за допомогою таких методів.
1. Консультації психологів
Підлітка, схильного до агресивної поведінки, можна проконсультувати у  психолога.
  • оберіть психолога, котрий спеціалізується на роботі з підлітками;
  • у результаті роботи з психологом підліток навчиться брати на себе відповідальність за свою поведінку, а також налагоджувати взаємини з людьми, котрі його оточують.
2. Консультація в сімейного психолога
Гарною ідеєю може бути консультація у психолога для всієї родини:
  • спілкування членів сім'ї один з одним під керівництвом психолога може  становити велику користь;
  • консультація сімейного психолога допоможе вирішити сімейні конфлікти і проблеми в стосунках, що є причиною агресивної поведінки підлітка.
3. Медична допомога
Якщо в підлітка діагностовано психічну або неврологічну проблему (наприклад, епілепсію, депресію тощо), правильна медична допомога у змозі знизити рівень агресії.
4. Поведінковий договір
Ви можете спробувати укласти усну угоду з підлітком. Це змусить його взяти на себе відповідальність за власну поведінку та вчинки:
  • перерахуйте моделі поведінки, які ви очікуєте від підлітка. Поясніть, яка винагорода його чекає тоді, коли він виявлятиме очікувану поведінку;
  • не пропонуйте матеріальну винагороду за гарну поведінку;
  • натомість ви можете встановити підлітку наслідки за погану поведінку. Найкраще, якщо ці наслідки стосуватимуться звичних для підлітка речей. Наприклад, скажіть йому, що в разі поганої поведінки він не піде з друзями в кіно або кафе.
5. Домашні правила
Установіть домашні правила, яких повинні дотримуватися підлітки, незалежно від того, подобається це їм чи ні:
  • правила повинні бути зрозумілими;
  • повідомте підлітку, що йому доведеться миритися з наслідками, якщо він порушить встановлені правила.
6. Техніки розслаблення
Навчіть підлітка розслаблятися, щоб він зміг упоратися зі стресом:
  • якщо підліток перевантажений домашніми обов'язками або відчуває тиск однолітків, техніки розслаблення можуть бути для нього вельми корисними;
  • своєю чергою, розслаблення знизить рівень агресії підлітка;
  • навчіть підлітка використовувати техніки розслаблення тоді, коли він відчуває злість або стрес.
Коли ви знаєте можливі причини агресії в підлітків, вам до снаги визначити початкові ознаки агресії у вашої дитини. Не ігноруйте ці ознаки, але й не поспішайте відправляти підлітка на консультацію до психолога. Виявляйте любов і підтримку – це те, що насамперед потрібно підлітку.
Джерело: https://childdevelop.com.ua/articles/psychology/7993/

Немає коментарів:

Дописати коментар