пʼятницю, 22 травня 2020 р.

Психопрофілактика. Самостійне життя у великому місті

Самостійне життя у великому місті:

 як не розгубитися?

Початок навчання в чужому місті подалі від дорослих — це не лише свобода, але й стрес. Адже вчорашній школяр уперше опиняється без допомоги та піклування батьків і вчиться самостійності. Якими мають бути перші кроки в чужому місті?

Визначаємося, де жити

Насамперед потрібно визначитися з житлом. Якщо дозволяють фінанси, можна винаймати окрему квартиру або кімнату на двох. Проте ми вважаємо, що на перших курсах найкраще жити в гуртожитку. Разом виживати легше, а досвідчені старшокурсники завжди зможуть підказати: де дешевше купувати продукти, як знайти підхід до найсуворіших викладачів або як дістатися до потрібної локації. А то й віддадуть свій конспект лекцій.
Звичайно, для життя в гуртожитку потрібно бути відкритим до нових знайомств. Доведеться приноровлюватися до сусідів по кімнаті, до їх вподобань у їжі та музиці. Проте у скрутні часи в гуртожитку завжди можна позичити гроші чи навіть поїсти в гостях. Водночас будь готовий до того, щоб самому поділитися останньою банкою варення.

Пізнаємо інфраструктуру міста

Оселитися в гуртожитку бажано трохи заздалегідь, ще до початку навчання. Так у тебе буде час роззирнутися довкола, розібратися з транспортом і знайти дорогу до навчальних корпусів. Для того щоб швидко освоїтися в новому місті, можна використовувати сучасні застосунки. Наприклад, Eway public transport було спеціально розроблено для відстеження громадського транспорту. Також можна використовувати універсальний додаток Google Maps, який допоможе прокласти маршрут до вокзалу, найближчої лікарні, цілодобової аптеки, нічного клубу або кафе. Спочатку ти можеш відчувати деяку розгубленість, але це цілком нормально, вона швидко минеться.

Фінанси й побут

Дуже важливий аспект самостійного життя — фінанси та планування бюджету. Якщо раніше ти не замислювався над тим, звідки береться їжа в холодильнику, то тепер тобі доведеться самостійно купувати продукти й готувати їжу.
Оселившись у гуртожитку, передусім необхідно буде придбати господарські дрібниці та засоби для прибирання, на які можна скинутися з сусідами по кімнаті. До того ж потрібно буде вирішити, харчуватиметеся ви разом чи окремо, а також домовитися про графік прибирання в кімнаті та розподіл інших побутових обов’язків. Крім того, бажано буде зробити невеликий запас продуктів, які довго не псуються (наприклад, крупи, макаронні вироби, чай, кава, сіль, цукор, спеції тощо). Пізніше потрібно буде купити книги та навчальні матеріали.
Найголовніше ― це спланувати свій бюджет: ті гроші, що батьки даватимуть тобі на місяць, треба буде розрахувати поденно. Таким чином, ти знатимеш свій щоденний ліміт, який не бажано перевищувати. За них ти купуватимеш продукти, засоби гігієни й одяг, а також оплачуватимеш мобільний зв’язок, проїзд і розваги.
Слід мати на увазі, що бувають і непередбачувані витрати. Для поїздок містом краще придбати проїзний. Зробити це можна буде після отримання студентського квитка. А для того, щоб через брак грошей не сидіти наприкінці місяця на «Мівіні», скористайся одним важливим правилом: готувати ― завжди вигідніше, ніж харчуватися напівфабрикатами. Густий і ситний суп на кілька днів можна приготувати практично «з нічого» (картопля, крупа, засмажка) і коштуватиме він набагато дешевше, ніж пакунок вареників на один раз.

ТОП-5 способів підробітку для студентів

Якщо, незважаючи на всі способи економії, у тебе настав «чорний день» і терміново потрібні гроші, завжди можна підзаробити. А про види підробітку іноді можна дізнатися у сусідів по гуртожитку. Це є ще однією перевагою спільного проживання.
Дуже часто студентів наймають для роботи промоутерами. Великий плюс полягає в тому, що ця робота добре поєднується з навчанням і дозволяє прокачати навички спілкування. А мінус ― у тому, що доведеться довго перебувати на ногах.
Охоче беруть студентів і операторами кол-центрів. Цей вид заробітку є також хорошою школою спілкування. Робота в кол-центрі навчає вирішувати будь-які проблеми та розуміти будь-яких людей.
Підпрацьовують студенти й офіціантами. Серед плюсів цієї роботи - чайові, доступні обіди, веселий молодіжний колектив і зручний графік. Серед мінусів: фізичне навантаження й часті стресові ситуації.
Деякі студенти заробляють гроші виконанням студентських робіт і репетиторством. Вони пишуть курсові, реферати. Деякі студенти займаються іноземними мовами або іншими науками з дітьми. Але ця робота підходить лише тим, хто справді добре навчається.
Розповсюдження листівок ― це ще один вид підробітку для молоді. Він не вимагає особливих навичок, заробіток дає невеликий, але може бути досить виснажливим.

Не забити на навчання!

Першокурсник стикається з безліччю нових речей: колоквіуми, семінари, заліки, курсові тощо. Водночас атмосфера великого міста з його можливостями може запаморочити голову. Саме в цей час найголовніше ― не забити на навчання. Будуть ще у твоєму житті розваги. А на початку навчального року неабияк важливо звикнути до розкладу, втягнутися та зарекомендувати себе сумлінним студентом. Пам’ятай, твій диплом ― у твоїх руках, а за прогули пар можуть і відрахувати.
Саме тому з першого дня навчання потрібно привчити себе до систематичного виконання домашніх завдань. Згодом це стане звичкою. Якщо ти отримав завдання, яке вимагає тривалої підготовки, не потрібно відкладати його наостанок, щоб потім не сидіти над ним цілу ніч з червоними очима, випиваючи літри кави. Можна розділити його на декілька частин, виконуючи їх поступово.
Використовуй усі можливості гаджетів. Лекції можна конспектувати і одночасно записувати на диктофон. Але покладатися лише на диктофон не варто, бо на подальше розшифрування піде багато часу. До того ж інформація, яку сприймаєш на слух, не завжди вкладається в голові. Тому краще конспектувати, а якщо щось забудеш, то матимеш можливість прослухати запис.
Використовуй додаток Google Docs для роботи з документами зі смартфона або планшета. Шукай додаткові джерела інформації: лекції та конференції TED Talks, онлайн-курси провідних університетів світу (наприклад, для учасників lifecell Campus в додатку Prometheus трафік не тарифікується, тобто можна дивитись досхочу), а також знаходь і слухай пізнавальні подкасти ― успіх у навчанні тобі гарантований!

Чеклист абітурієнта

1. Що зробити влітку?
  • а) Знайти чати та канали університету в Телеграмі;
  • b) Якщо є бажання орендувати квартиру – зайнятися пошуком, гуртожиток – зайнятися пошуком співмешканця.
2. Що зробити у вересні?
  • не панікувати;
  • познайомитися з новими одногрупниками;
  • дізнатися про викладачів та організацію навчання у студентів старших курсів;
  • вдало розподілити свій час.
Джерело:http://osvita.ua/vnz/student_life/73691/?fbclid=IwAR3RqZ35X4nXxcHsR-0Aflv3ljc_j2Z0ie-mnyDczOO9_TF-ybC2eqYVjwc

Немає коментарів:

Дописати коментар