пʼятницю, 15 січня 2021 р.

Інформація про патронат над дитиною (ЕЦСССДМ)

 

Чому потрібен патронат?

Щороку в українських судах розглядається близько 10 тисяч справ щодо позбавлення батьківських прав, і близько 80% з цих справ задовольняються, тому діти потребують сімейного влаштування.
Патронат – це соціальна послуга, яку надають дитині, поки фахівці соціальних служб працюють з її батьками. Це означає, що процес розлучення із сім’єю буде для неї менш травмуючим. Адже послуга патронату надається в домашніх умовах, є короткотривалою (до 6 місяців) та орієнтована на потреби дитини.
Патронатні вихователі здійснюють догляд, виховання та реабілітацію дитини та водночас підтримують зв’язок з рідними. Перш ніж надавати цю послугу вони проходять співбесіду та навчання з 12 занять, яке стосується як самої послуги, так і виховання дітей, а ще роботи у міждисциплінарній команді фахівців, якою і є патронат.
Переваги патронату над інституційним доглядом.
Чи знаєте ви куди потрапляють діти, коли їм небезпечно знаходитися у своїй родині?!Спочатку за цією дитиною приїжджають незнайомі люди і забирають в лікарню, там вона перебуває, як правило, від 3-х до 7 днів. Потім потрапляє в притулок на невизначений термін.Чому невизначений? Бо в цей час команда фахівців допомагає біологічним батькам поліпшити їхнє становище, аби наприкінці цього процесу дитина до них таки повернулася.
Врятувати дитину від інтернату: три успішні історії, які варто масштабувати в Україні. Або ж навпаки – починається процес позбавлення батьківських прав та пошуку нової сімейної форми виховання (усиновлення, опікунство, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу).
Якщо ж такої не знаходять, то дитину поміщають в інтернатний заклад. Ці заклади постійно змінюються (наприклад, дитині виповнилося 7 років, а заклад для дошкільнят). В цей перелік може додатися ще перебування у психіатричній лікарні. Вже після закладу дитина вступає у ПТУ (проте далеко не в кожне, бо, як правило, такий заклад повинен мати гуртожиток із кухнею та
санвузлом, та можливістю приймати дітей, які мають психічні порушення чи інвалідність). Після 18 років дитині держава нічого вже не винна, і залишається розраховувати тільки на свої сили. Якщо ж дитина мала групу інвалідності, то їй можуть запропонувати путівку в будинок для престарілих. Наявність в громаді послуги патронату дозволяє скоротити цей складний
шлях дитини та стати ланцюжком між рідною або новою сім’єю. Тобто дитина після вилучення з біологічної сім'ї одразу потрапляє у патронатну сім’ю, а після неї повертається або до батьків, або до нової сім’ї. Саме так має реалізовуватися право дитини на сім’ю згідно Конвенції прав ООН.

На превеликий жаль в м.Енергодар відсутня послуга із термінового влаштування дітей, які не мають статусу позбавлених батьківських прав. Тому, Енергодарський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ЗАКЛИКАЄ небайдужих громадян, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки до співпраці за адресою : м.Енергодар, вул. Козацька 17, каб.№3, тел.: 6-19-54, 066 153 4739 – Ірина Олександрівна.

Немає коментарів:

Дописати коментар