вівторок, 6 квітня 2021 р.

6 квітня - День без конфліктів

 



Як навчити дитину вирішувати конфлікти

«Якщо з першого шкільного дня дітям показувати цінність їхньої думки, їхнього враження, то вони поступово будуть звикати до того, щоб приймати і думку інших та ставитися до неї з повагою.»

Що таке конфлікти та чому вони виникають?
Конфлікти відбуваються у нашому житті практично щоденно. Конфлікт – це можливість розширити свій світогляд шляхом прийняття думки інших, а також можливість покращити власні комунікативні навички. Результат вирішення конфлікту залежить від нашого бажання та вміння співпрацювати, чути один одного та разом шукати правильні шляхи його розв’язання.
Як правильно вирішувати конфлікти між дітьми?
Конфлікт можна розглядати на двох рівнях – на рівні позицій та на рівні інтересів.
Дуже часто діти говорять: «я з тобою не згоден». Конфлікт на цьому рівні вирішити не можна. Потрібно йти далі, наприклад, запитати: «чому ти не згоден, чому твоя думка відрізняється?». Таким чином ми спускаємося з рівня позицій до рівня інтересів. І тоді вже можемо вести діалог.

За допомогою яких методів можна навчити дитину вмінню постояти за себе, захистити інтереси, особистий простір?
Треба вчити дітей алгоритмам роботи в конфліктних ситуаціях. Ми знаємо, що треба робити, коли розбився ртутний термометр? Звичайно! У питанні конфліктів також повинні бути інструкції, які мають закарбуватися глибоко у свідомості. Дуже добре вивішувати інформаційні постери на стінах класу, час від часу проводити цікаві бесіди на подібні теми.

Що стосується методів, я вважаю, що краще починати з найпростіших:
Коли не подобається, як до тебе ставляться: (1) – дивишся в очі «опоненту»; (2) – ставиш руку вперед та кажеш «СТОП»; (3) – описуєш свої почуття, кажеш, що тобі неприємно; якщо це не допомагає, (4) – звертаєшся до дорослого.

НУШ в своєму онлайн-курсі пропонує методику «Коло вибору» – коли на стіні класу вивішується багато листів-варіантів вирішення конфліктних ситуацій. Залежно від того, що сталося, дитина обирає варіант, що підходить саме для її ситуації. Учень повинен керуватися не своїми емоціями, а раціональним підходом. Інструкції повинні бути обов’язково, вони мають увійти у звичку та поведінку дитини.


Дітям, особливо у початковій школі, важливо РОЗУМІТИ алгоритм та послідовність своїх дій. Без допомоги дорослих не обійтися. Тому, в першу чергу, потрібно налаштувати внутрішньосімейну систему.


Конфлікти – невід`ємна складова розвитку. Під час вирішення конфліктної ситуації дитина вчиться домовлятися, знаходити нові шляхи вирішення питань, по-іншому дивитися на проблему та працювати у команді.

Що почитати та подивитися на тему:
 
Шкільна служба розв’язання конфліктів: досвід упровадження.
“https://ru.calameo.com/read/00327991924e92dcd9aee”
Медіація однолітків та кола цінностей в школах
Чому виникають конфлікти. Причини. Етапи. Розв’язання. Наслідки, автор – Нікі Уокер. Короткий посібник для підлітків, що дає відповіді на основні запитання про конфлікти
Онлайн-курс «Протидія та попередження булінгу в закладах освіти»
“https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:MON+AB101+2019_T2/about”
Онлайн-курс «Недискримінаційний підхід у навчанні»

Джерело:https://www.creativeschool.com.ua/blog/yak-navchyty-dytynu-vyrishuvaty-konflikty/

Немає коментарів:

Дописати коментар