четвер, 15 квітня 2021 р.

Тиждень психології. День психологічних цікавинок

"Тиждень психології продовжується". Сьогодні - День психологічних цікавинок.

До вашої уваги пропонуються цікаві психологічні експерименти, що змінюють сприйняття життя.

Цікаві психологічні експерименти, що змінюють сприйняття життя

Мало хто над цим замислюється, але досить часто життя сприймається нами не зовсім правильно. Результати цих 4-х наукових досліджень доводять, що деякі речі в житті насправді зовсім не є такими, якими вони нам здаються.

1. Експеримент «Дерев'яні двері»

Експеримет був проведений за участю студентів коледжу. Дослідники запитували у випадкових перехожих студентів, як пройти кудись. Під час розмови, поки учасник експерименту показував дорогу досліднику, між ними проходили робочі, які несли великі двері і щось активно обговорювали. Це було зроблено, щоб відвернути студента.

У цей час дослідник мінявся місцями з іншою людиною. В результаті майже половина учасників навіть не помітили, що людину, яка питала дорогу, змінив хтось інший.

Даний експеримент показує, наскільки ми буваємо неуважні до речей, які відбуваються прямо перед нашими очима.

2. Стенфордський тюремний експеримент

Цей психологічний експеримент став одним з найзнаменитіших досліджень всіх часів. Результати демонструють, як соціальне середовище впливає на поведінку людини.

Суть експерименту полягала в наступному. 24 магістрантів без будь-якого кримінального досвіду в минулому помістили в підроблену в'язницю. Одні з них виконували ролі охоронців, а іншим дісталася роль ув'язнених. Люди знали, що це постановка і їм просто потрібно грати свою роль. Однак через 6 днів експеримент довелося зупинити, так як «охоронці» стали занадто жорстко поводитися, хоча і знали, що це була лише гра.

Дослідник, який організував експеримент, заявив, що охоронці стали вкрай агресивно поводитися по відношенню до ув'язнених. Вони роздягали їх, надягали мішки їм на голови і всіляко принижували їх.

Висновок з таких результатів був наступним: багато людей здатні на страшні речі, якщо впевнені, що чинять правильно і відповідно до прийнятої ними соціальної ролі. І це стосується всіх людей.

3. Гарвардське дослідження про щастя

Протягом 75 років 268 випускників Гарварду збирали дані про своє життя і різних пережитих моментах.

Проаналізувавши записи, дослідники прийшли до висновку, що саме любов робить людей найбільш щасливими. Незважаючи на банальність такого висновку, він був реально підтверджено в більшості записів випускників. Саме любов давала їм максимальне почуття задоволення.

4. Експерименти когнітивного дисонансу

Когнітивний дисонанс - досить популярна теорія в психології, суть якої полягає в припущенні, що людина не може впоратися з суперечливими ідеями, принципами чи емоціями, не зазнавши певної міри психічного дискомфорту.

Поняття було вперше введено Леоном Фестінгером. Він же провів кілька експериментів на підтвердження своєї теорії. В одному з них учасники вирішували довгі, рутинні завдання.

Після виконання поставлених завдань половині людей заплатили $ 1, а іншим - $ 20. Після чого учасників групи з гонораром 20 $ попросили розповісти іншим, наскільки їм було приємно виконувати ці завдання.

Люди, які отримали $ 1, сказали, що їм теж сподобалося завдання, хоча вони явно так не думали насправді.

Результати показали, що ми часто брешемо собі і прикрашаємо дійсність, щоб виправдати свій спосіб життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар