середу, 18 березня 2020 р.

Онлайн-консультація

Безпека під час карантину


 Нагадуємо, учням та батькам, про правила поведінки та техніку безпеки під час карантину

 

Попередження травматизму, захворюваності; протидія торгівлі людьми,кіднепінгу, запобігання кібер-булінгу

 «Головна рекомендація до батьків – не залишати без нагляду дітей,
 які не готові перебувати удома самі»


     У період вимушеного відпочинку від навчання, коли заклади освіти закриті на карантин, дітей доводиться часто лишати без батьківського контролю. Відсутність нагляду може коштувати дитині життя.
     Сам у квартирі – мрія багатьох школярів, вони завжди знайдуть, чим зайнятися, окрім виконання  уроків і домашніх обов’язків. Тут і телевізор, і комп’ютер, і планшет тощо. Найголовніше, коли дитина залишається вдома сама, вона повинна чітко усвідомити: є речі, яких робити не можна за жодних обставин. 


Намагайтеся передбачати небезпеку та уникати її

💥 Нікому не можна відчиняти дверей, навіть якщо це прийшла сусідка чи подруга мами.  Вхідні двері повинні відчиняти лише дорослі. Поясніть дитині, що у всіх близьких є ключі від квартири.

 💥 Не можна по телефону незнайомим людям розповідати, що вона (дитина) зараз сама вдома, а мама прийде тільки через годину. І взагалі не дозволяйте дитині вступати в тривалі бесіди зі сторонніми.Скажіть дитині, щоб незнайомим людям вона відповідала приблизно так: “Мама зараз дуже зайнята і не може поговорити з вами. Зателефонуйте через годину”. У цьому випадку ви, по-перше, не змушуєте дитину брехати, адже мама справді зайнята. А по-друге, стороннім невтямки, що дитина вдома сама.

 Учні повинні виконувати правила безпеки життєдіяльності під час самостійного перебування вдома, на вулиці, у громадських місцях, у друзів, на молодіжних дискотеках, у замкнутих приміщеннях:
💥 не розмовляти й не вступати в контакт із незнайомцями, у жодному разі не передавати їм цінні речі, ключі від дому, навіть якщо вони назвалися представниками міліції. Слід одразу кликати на допомогу й швидко йти до людей; 
💥 не підходити до автомобілів із незнайомцями, навіть якщо вони запитують дорогу. Краще відповісти, що не знаєте, і швидко йти геть; 
💥 слід триматися подалі від тих, хто влаштовує бійки, не брати участі в суперечках дорослих і не провокувати словами чи діями агресивну поведінку, що може призвести до бійки або травм; 💥 не заходити в під’їзд, ліфт із незнайомими людьми; слід одразу кликати на допомогу, якщо незнайомець провокує якісь дії щодо вас. 
💥 Бути уважним, оглядатися й перевіряти, чи не слідує за вами хтось під час проходу провулків, підземних переходів між домами й тунелями. Якщо за вами хтось іде, зупинитися й відійти у сторону, щоб потенційний переслідувач пройшов повз вас; 
💥 не вчиняти дії, що можуть призвести до правопорушень.
💥 перебувати без супроводу дорослих на вулиці дітям до 10-ти років можна до 20 год., до 14-ти років — до 21 год., до 18-ти років — до 22 год.
💥 діти мають право не відчиняти дверей дому навіть представникам правоохоронних органів. Якщо незнайомець запитує, коли повернуться батьки, слід повідомити, що незабаром — вони у сусідів, тим часом зателефонувати батькам, а двері незнайомцям не відчиняти.


Батьки неповнолітніх, які не займаються вихованням своїх дітей, підлягають адміністративному штрафу в розмірах, передбачених відповідною статтею Карного кодексу України;

Всеукраїнські гарячі лінії підтримки дітей та молоді України:
     - Всеукраїнська лінія «Телефон довіри» - 800-500-21-80;
     - національна гаряча лінія з питань попередження насильства над дітьми та захисту прав дітей - 500-500-33-50 (у межах України дзвінки безкоштовні).


 Надзвичайно важливо під час карантину виконувати правила з запобігання захворювань на грип, інфекційні та кишкові захворювання тощо: 
💥 при нездужанні не виходити з дому, щоб не заразити інших людей, викликати лікаря; 
💥 хворому виділити окреме ліжко, посуд, білизну; приміщення постійно провітрювати; 
💥 у разі контакту із хворим одягати марлеву маску; 
💥 хворому слід дотримуватися постільного режиму; 
💥 перед їжею мити руки з милом; не їсти брудних овочів та фруктів, ретельно їх мити перед вживанням; 
💥 не вживати самостійно медичних медикаментів чи препаратів, не рекомендованих лікарем; 💥 якщо ви погано почуваєтеся, а поряд нікого немає, слід викликати швидку медичну допомогу за номером 103, описавши свій стан, назвавши номер свого телефону, домашню адресу, прізвище, ім’я, а також зателефонувати батькам.  


Вимоги безпеки життєдіяльності учнів

 при виникненні надзвичайної або аварійної ситуації

  1. В кожній аварійній ситуації дійте відповідно до знань, яких вас вчили в школі, пам’ятаючи про те, що матеріальні цінності вторинні порівняно зі здоров’ям та життям вашим і оточуючих людей.
     
  2. Зателефонувати батькам, коротко описати ситуацію, повідомити про місце свого перебування
     
  3. Якщо ситуація вийшла з-під контролю, слід зателефонувати до служб екстреної допомоги за телефонами: 101 – пожежна охорона; 102 – міліція; 103 – швидка медична допомога; 104 – газова служба, коротко описати ситуацію, назвати адресу, де відбулася надзвичайна ситуація, а також своє прізвище, ім’я, номер свого телефону.
     
  4. Пам’ятайте, що у багатьох людей є мобільні телефони, які можна використати для екстрених викликів.
     
  5. За можливості варто залишити небезпечну територію

💥 Відповідно до ст.12 Закону України «Про охорону дитинства», батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.
Відповідно до ст. 55 Закону України «Про освіту», батьки здобувачів освіти зобов’язані: виховувати у дітей відповідальне ставлення до власного здоров’я, здоров’я оточуючих і довкілля; дбати про фізичне і психічне здоров’я дитини, сприяти розвитку її здібностей, формувати навички здорового способу життя.
Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров’я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов’язків.

 Пам'ятайте, що безпека вашої дитини — це, перш за все, ваша особиста відповідальність!

Немає коментарів:

Дописати коментар