середу, 25 березня 2020 р.

Онлайн-консультація

ЗНО. Батьки і діти пліч-о-пліч


Психологічна підтримка – це один з найважливіших факторів, які визначають наскільки успішно дитина здасть ЗНО. Як підтримати випускника?

Існують так звані «псевдо» способи підтримки: гіперопіка, залежність підлітка від дорослих, нав’язування нереальних стандартів, стимулювання конкуренції з ровесниками.
Справжня підтримка повинна ґрунтуватись на підкресленні здібностей, можливостей і позитивних якостей дитини.
Підтримувати дитину – означає вірити в неї. Навчіть її вирішувати різні завдання самостійно за допомогою установки: «Ти можеш!»

Важливо:
важливо
  1. Забути про минулі поразки дитини.
  2. Допомогти дитині повірити в себе і свої можливості.
  3. Пам’ятати і говорити лише про досягнення, а не помилки.
  4. Створити вдома атмосферу дружелюбності та поваги.
  5. Не виступати в ролі судді.
  6. Самому вірити в її успіх та здібності.
Говоріть слова, які підтримують. Наприклад: «Знаючи тебе, я впевнений, що ти все зробиш правильно», «Ти все дуже добре знаєш». Також можна підтримати дотиком, спільними діями, співучастю і, навіть, виразом обличчя.
Не підвищуйте тривожність дитини напередодні іспитів, це може негативно позначитися на результаті тестування. Хвилювання батьків передається дітям і, якщо дорослі у відповідальний момент можуть впоратися зі своїми емоціями, то дитина, в силу вікових особливостей, може емоційно «зірватись». Підбадьорюйте, хваліть і вірте.
Підвищуйте впевненість підлітка у собі
Чим більше він боїться невдач, тим більше ймовірності допущення помилок. Спостерігайте за самопочуттям. Ніхто, крім вас, не зможе вчасно помітити погіршення його стану і запобігти перевтомі. Контролюйте режим підготовки, не допускайте перевантажень, заняття обов'язково повинні чергуватися з відпочинком.
Вдома забезпечте зручне місце для занять, зверніть увагу на харчування: під час інтенсивного розумового напруження необхідна поживна і різноманітна їжа.
планування підготовкиДопоможіть гарно розпланувати підготовку.
Немає сенсу зазубрювати все підряд, досить переглянути ключові моменти і вловити зміст та логіку матеріалу. Дуже корисно робити короткі схематичні виписки і таблиці, впорядковуючи досліджуваний матеріал за планом. Велику роль відіграє тренування саме тестових завдань, адже ця форма перевірки відрізняється від звичних письмових та усних іспитів.
Заздалегідь під час тренування завдань привчайте дитину орієнтуватися в часі та вміти його розподіляти. Напередодні іспиту забезпечте повноцінний відпочинок. Порадьте під час іспиту звернути увагу на наступне:
• пробігтись по всьому тексту, щоб побачити, якого типу завдання, це допоможе налаштуватись на роботу;
• уважно прочитати запитання до кінця і зрозуміти його зміст (характерна помилка під час тестування: не дочитавши до кінця, за першими словами вже припускають відповідь і квапляться її вписати);
• якщо не знаєш відповіді на запитання або невпевнений, пропусти його і відзнач, щоб потім повернутися;
• якщо не зміг протягом відведеного часу відповісти на запитання, є сенс покластися на інтуїцію і вказати найбільш вірогідний варіант.

Влаштуйте репетицію ЗНО, створивши максимально наближені умови проведення іспиту. Пройдіть один з пробних варіантів, а далі разом перевірте роботу та обговоріть помилки, розпитайте про відчуття під час «репетиції» та яким чином можна досягнути ще кращих результатів.

До ЗНО готуються і батьки, і діти. Разом, як кажуть, смачніше їсти. А також разом легше й працювати.

Джерело:  https://znoclub.com/rozdil-dlya-batkiv/16-do-zno-gotuyutsya-batki-chi-diti.html

Немає коментарів:

Дописати коментар