середу, 22 квітня 2020 р.

Тиждень психології

Психологічний кіномарафон

Стрічки про прекрасний вік та про те,

 чому дитинство – це назавжди

 

«Хористи» (2004)

  • Оригінальна назва: Les choristes
  • Режисер: Крістоф Барратьє

Фото: IMDb
Труднощі виховання: 7 фільмів до Міжнародного дня захисту дітей Франція. 1949 рік. Історія про вихованців інтернату та їхнього вчителя Клемана Матьє. Останній зайняв цю посаду без особливого задоволення. Втім, опинившись у середовищі із нещасливими дітьми та жорстокими вихователями «Дна ставка» (так називається цей навчальний заклад для важких підлітків), Клеман вирішив, що це його шанс змінити місцеву методику «акція – реакція», коли за щонайменшу провину дітей карають, не проводячи «людської» пояснювальної роботи.
Організувавши хор, Матьє бачить, що діти знаходять спільний інтерес до музики – хоч і не одразу. Однак виявляється, що систему зламати не так просто – сам директор проти розвитку талантів. Та перед звільненням новий учитель встигає змінити долі принаймні кількох вихованців на краще.

«Спілка мертвих поетів» (1989)

  • Оригінальна назва: Dead Poets Society
  • Режисер: Пітер Вір

Фото: IMDb
Труднощі виховання: 7 фільмів до Міжнародного дня захисту дітей Головний герой (Робін Вільямс) – вчитель англійської мови та літератури у коледжі міста Велтон у штаті Вермонт, який спонукає учнів не бути байдужими, до поезії з літературою зокрема.
Учні захоплюються мистецтвом, планують ставити п'єсу, та не всі батьки поділяють захоплення дітей акторством, бо це несерйозне заняття, тим паче для хлопців. А от самі юнаки – на порозі самостійного життя, але все ще залежні від родини та повні вагань щодо вибору майбутньої професії. З одного боку, вони слідують несподівано відкритим талантам, а з іншого – проходять перевірку на вміння відстояти власну думку. Проте цей екзамен складуть не всі.

«Леді-Птаха» (2017)

  • Оригінальна назва: Lady Bird 
  • Режисер: Ґрета Ґервіґ

Фото: IMDb
Труднощі виховання: 7 фільмів до Міжнародного дня захисту дітей Стрічка про дорослішання, першу закоханість, справжніх і тимчасових друзів та підтримку батьків. Сірша Ронан грає дівчину-підлітка, яка ходить до католицької школи в Сакраменто, що у Каліфорнії. Там суворі правила поведінки, а разом з тим – потяг до солодких заборон. Головна героїня шукає пригод й водночас будує амбіційні плани вступити до одного з престижних університетів Ліги плюща.
На жаль, фінанси родини не дозволяють оплатити таке навчання. До того ж це далеко від дому. Плани планами, та поки дівчина намагається зрозуміти себе, починає підробляти і разом з матір’ю обирає сукню на випускний. Адже так чи інакше, життя значною мірою складається із побутових дрібниць, які стають спогадами про турботу і спільно проведений час із близькими, а підлітковий максималізм згадується з усмішкою.

«Королівство повного місяця» (2012)

  • Оригінальна назва: Moonrise Kingdom
  • Режисер: Вес Андерсон

Фото: IMDb
Труднощі виховання: 7 фільмів до Міжнародного дня захисту дітей Must-see від «вічної дитини» Веса Андерсона, чия нова анімаційна мультиплікація «Острів собак» зараз у прокаті.
1960-ті. Нова Англія. Два інтроверти знайшли один одного: 12-річний бойскаут-вигнанець та дівчинка з непростим характером із місцевої родини. Вони закохуються і філософствують на лоні природи без нагляду дорослих. На противагу дитячому світу чистих мрій і високих ідей режисер показує цинічний та розважливий світ дорослих, які необачно вважають, що їхні проблеми, нечесність і подружні зради не помічають діти. Історія про те, як різні покоління готові об'єднатися заради компромісу, та чи завжди це дієвий вихід із ситуації?
Незмінні колеги та друзі Андерсона Роман Коппола та Джейсон Шварцман взяли участь у стрічці як співсценарист і актор. До акторського складу також увійшли Едвард Нортон, Білл Мюррей, Тільда Свінтон, Френсіс Макдорманд і Гарві Кейтель.

«Бум» (1980)

  • Оригінальна назва: La Boum
  • Режисер: Клод Піното

Фото: IMDb
Труднощі виховання: 7 фільмів до Міжнародного дня захисту дітей Перша роль у повному метрі зірки європейського кіно Софі Марсо. Вік, так звати її героїню, 13 років. Дівчина починає навчання у новій школі, легко знаходить кращу подругу. Та що не менш важливо у підлітковому віці? Звісно, закохатися. Вік разом з подругою йдуть на вечірку. Далі – перше кохання, яке підтримує прогресивна прабабця Вік, але не батьки. Останні тим часом переживають кризу в стосунках.
Критики підкреслюють відсутність стилістичного контрасту між двома історіями у цій комедійній мелодрамі – першими симпатіями та тривалими, вже майже буденними стосунками, які перевіряються на міцність. Універсальна і завжди актуальна історія, із характерною для Франції початку 1980-х атмосферою.

«Однокласниці» (2007)

  • Оригінальна назва: St. Trinian’s 
  • Режисер: Олівер Паркер і Барнабі Томпсон

Фото: IMDb
Труднощі виховання: 7 фільмів до Міжнародного дня захисту дітей Розважально-повчальна британська комедія на основі робіт карикатуриста Рональда Сірла про вихованок школи-пансіону St. Trinian’s для підлітків, які потребують корекції поведінки. Серед них – емо, готки, гіки, гопниці, мафія, першокурсниці та «розкішні крихітки». У всіх – свої кумири й ідеали, принципи та інтереси. Що їх об’єднує? Девіантна поведінка, яку тут мають виправити. З дівчатами трапиться безліч пригод. Конкуренція та інстинкт самозбереження змусять кожну боротися за себе.
Однак міністр освіти (Колін Ферт) має намір закрити Школу святого Трініана, оскільки вона, на загальну думку, є розсадником хуліганства – до того ж, оголошена банкрутом. Щоб врятувати школу, яка встигла стати для вихованок чимось рідним, дівчата наважуються на пограбування Лондонської національної галереї.
У стрічці в ролі самого себе з’являється популярний британський письменник, сценарист і комік Стівен Фрай.

«Що гризе Гілберта Грейпа» (1993)

  • Оригінальна назва: What's eating Gilbert Grape
  • Режисер: Ласс Галлстрем

Фото: IMDb
Труднощі виховання: 7 фільмів до Міжнародного дня захисту дітей В основі сюжету – однойменний роман Пітера Хеджеса, який адаптував його для екранізації.
Родина Грейпів живе в американській провінції. Голова родини колись покінчив із собою у підвалі їхнього будинку, тому старший з дітей – Гілберт (Джонні Депп) став у сім’ї за батька. Брат Арні має психічні розлади. Його зіграв ДіКапріо − саме ця, одна з дебютних ролей, принесла Леонардо номінацію на «Оскар» і привернула увагу преси до 19-річного актора.
Крім брата, Гілберт має опікуватися ще двома сестрами, а також матір’ю, що страждає від ожиріння – зайву вагу вона стрімко набрала після втрати чоловіка. Звичний плин життя Грейпів, які вже звикли до однакових буденних турбот, змінює поява у місцевості Бекі – дівчини, що подорожує разом із бабусею. Їхній трейлер зламався й вони змушені зробити зупинку, доки не полагодять мотор. Випадкова зустріч і проведений разом час вносять корективи в плани героїв.
Джерело:https://mind.ua/style/20185346-trudnoshchi-vihovannya-7-filmiv-do-mizhnarodnogo-dnya-zahistu-ditej

Немає коментарів:

Дописати коментар