Просвіта

Техніки корекції дитячої поведінки поведінки


"Переговори навпаки” — хороший спосіб впливу на дитину

Часто найпростіші ситуації — наприклад, лягти спати або піти з парку, — призводять до суперечок між батьками і дитиною на чверть години. Це по-справжньому втомлює.
c79d0b68e78719b4768eea9a9c5dc24eРобін Берман, мама, психолог і автор книги “Hate Me Now, Thank Me Later” — “Ненавидиш мене зараз — подякуєш потім” пропонує один, на її думку, найбільш ефективний метод, що допомагає зупинити маленького балакуна. Вона називає це «переговорами навпаки». Він чимось нагадує чарівне заклинання. Працює це таким чином: ви повинні заявити дитині, що більше не збираєтеся торгуватися з нею. Далі ви пояснюєте дитині, що якщо вона ще раз спробує виторгувати що-небудь для себе, то не отримає не тільки того, на що сподівається, але й того, що ви запропонували їй з самого початку. Давайте розглянемо невеликий приклад:
БАТЬКО: Сьогодні лягаєш в 20:00.
ДИТИНА: Але я хочу погратися до пів на дев’яту!
БАТЬКО: Ні, ти ляжеш у вісім.
ДИТИНА: Але це занадто рано!
БАТЬКО: Ляжеш без чверті вісім.
ДИТИНА: Гаразд, у вісім.
БАТЬКО: Ні, тепер тільки в половині восьмого.
Якщо ви зумієте утримати свої позиції, ваш малолітній оратор зникне – і на його місці виникне чарівне дитя в симпатичній піжамі, готове негайно влягтися в ліжко.
А що думаєте ви про такий метод?


Сходи неминучої долі

латта сходи голНайджелл Латта винайшов прекрасний метод регуляції поведінки для дітей, які мають проблеми із встановленням меж, не чують і не розуміють «ні», поводять себе нахабно і не розуміють норм, з якими нереально домовитись ніяким способом. Є одне АЛЕ – цей метод підходить для дітей, які вже розуміють концепцію часу (з 6 років).
Отже, що треба зробити?
Намалюйте на аркуші паперу прості сходи, на зразок тих, що зображені нижче.
латта сходиВерхня сходинка означає час, коли дитина зазвичай лягає спати. Нижня сходинка означає час, коли вона повертається зі школи. Сходинки між ними відповідають півгодинним інтервалам часу. Якщо діти ще досить маленькі, то можна розбити післяобідній час на п’ятнадцятихвилинні інтервали.

Прикріпіть цей листок на холодильник, так, щоб його було добре видно.
Прикріпіть магніт на верхній сходинці сходів. Магніт буде грати роль прапора, який позначає час лягати спати. Якщо у вас кілька дітей, у кожної дитини має бути свій окремий прапор.
Кожен день починається з того, що прапор встановлюється на верхній сходинці, наприклад, о 8 годині вечора.
Якщо дитина поводить себе погано, прапор опускається на одну сходинку (дитину обов’язково треба попередити, щоб дати шанс вибрати). Якщо погана поведінка не припиняється (зазвичай на рахунок «1-2-3» – щоб дати час подумати), то прапор опускається ще на одну сходинку.
Прапор опускається до тих пір, поки ваше прохання не буде виконане або поки прапор не опуститься до сходинки, відповідної поточному часу. Припустимо, прапор опустився до сходинки «3:30». Якщо зараз половина четвертого, то дитина відправляється в ліжко.
Дуже важливе правило!
Втрачений час можна повернути назад, виконавши яку-небудь корисну і гарну справу в якості компенсації.
Деякі приклади компенсацій:
• підмести підлогу;
• винести сміття;
• вимити посуд;
• прибрати в своїй кімнаті;
• почистити пилососом килим;
• зробити що-небудь приємне для брата чи сестри, яких тільки що образив.
Важливо, щоб у дитини був вибір між корисними справами. Вибір збільшує шанс слухняності.
Я раджу батькам завести картки, з яких дитина сама буде вибирати відповідні компенсації. На кожній картці потрібно записати назву корисної справи і перерахувати кроки, необхідні для її виконання.
Зрозуміло, що одні корисні справи вимагають більше зусиль, ніж інші, тому за їх виконання можна піднімати прапор відразу на два щаблі (1:00), наприклад, за повне прибирання кімнати. Складність завдань залежить і від віку дитини.
Після того як дитина виконала корисну справу, ви всіляко хваліть її і робіть так, щоб вона відула задоволення від виконаної роботи. Вона повинна зрозуміти, що вередувати і бешкетувати гірше, ніж працювати на загальне благо.
В кінці дня, коли прапор НЕ спустився ні на одну сходинку, дитина отримує нагороду. За добре проведений тиждень також має бути нагорода. Ви повинні самі вирішити, якої кількості хороших днів достатньо для того, щоб назвати тиждень «гарним». Можна почати з двох днів, а потім, у міру поліпшення поведінки, збільшувати цю кількість. Не винагороджуйте дорогими речами. Краще, хай це буде додатково проведений час в розважальному центрі, білет в цирк, в кіно на мультфільм…
“Якщо моя дитина не іде спати так рано, навіть якщо її покарати?”
Це найбільш часте заперечення з боку батьків. Батьки побоюються, що їхні діти відмовляться йти в ліжко, або, що ще гірше, вважають, що у них не вистачить рішучості змусити своїх дітей лягти спати. Якщо і ви так вважаєте, то вам тим більше потрібно якомога швидше скористатися цим способом і забезпечити контроль над своїми дітьми. Адже ваші діти і так вже вийшли з під контролю.
Вихід з такої ситуації тільки один – з цього моменту тільки ви повинні приймати рішення, що робити і що не робити дітям. Якщо ви сказали, що потрібно лягати спати, то вони обов’язково підуть спати, незважаючи навіть на потоп та інші катастрофи. При необхідності візьміть і силоміць віднесіть їх в ліжко; якщо буде потрібно, сидіть всю ніч (чи день) біля дверей їх кімнати. Ніякого іншого варіанту, крім слухняності, не передбачено. Якщо прапор говорить про те, що потрібно лягати спати зараз, то дитина йде спати. Природно, нікого не можна змусити спати насильно, але дитина повинна переодягнутися в піжаму і лягти в ліжко або хоча б залишатися у своїй кімнаті. Годувати їх вечерею можна, але тільки в цій же кімнаті. Якщо дитина ніяк не йде в ліжко, можна відібрати у неї які-небудь речі – все що завгодно. Можна взагалі залишити в її кімнаті тільки матрац з подушкою і ковдрою і повернути речі тільки після того, як вона стане слухатися.
Твердо стійте на своєму, і вони обов’язково зрозуміють, чого від них хочуть.
Ключові фактори успіху
Успіх методу «сходи неминучої долі» залежить від того, як його застосовувати. Головний секрет, і при цьому дуже простий, полягає в тому, щоб діяти, як машина. Ніяких суперечок, криків або докорів. Взагалі ніяких емоцій. Це просто сходи. Відповідальність за хорошу поведінку лежить виключно на дитині. Якщо вона вирішила вести себе добре, то тим краще.
Ключовий фактор тут – неминучість. Піймавши себе на тому, що ви сперечаєтеся, кричите або щось доводите, негайно зупиніться. Заспокойтеся і просто застосуйте правило.
Коли дитина зрозуміє, що сперечатися з вами марно, вона все-таки віддасть перевагу тому, щоб послухатися. Якщо ви вважаєте, що тепер вам доведеться все життя укладати дітей відразу після обіду, то я запевняю вас, що це не триватиме більше двох-трьох днів. Найвпертіші діти з тих, з якими мені доводилося працювати за п’ятнадцять років, трималися не більше чотирьох днів. Але це, звичайно, за умови, що батьки не відволікалися і виконували рекомендації як роботи
 

Діаграма з наклейками: графік гарної поведінки

Будьте якомога більш послідовними. Завжди відзначайте хорошу поведінку веселими смайликами, а погану поведінку – сумними смайликами і хрестиками.
• Якщо дитина отримала п’ять із семи наклейок за день, то вона отримує жетон .
• Якщо вона отримує хоча б один хрестик за день, то жетон їй не дають.
Жетони можна накопичувати і «витрачати» на різні нагороди. Наприклад, за один жетон можна розповісти додаткову казку на ніч, а за десять жетонів можна зводити її в кіно.
Вигадуйте нагороди за жетони разом з дітьми. Так можна їх швидше зацікавити і захопити системою, підтримуючи мотивацію на високому рівні.
Якщо дитина заслужила жетон, то віднімати його вже не можна. Що заслужено, то заслужено, незалежно від подальшої поведінки.
• Жетони, як і смайлики, повинні бути чимось привабливим і цікавим.
У нас в будинку ми користуємося в якості жетонів маленькими дзвіночками, які придбали в магазині «Все для дому». Вони не тільки виглядають приголомшливо, але і дуже голосно дзвенять. Не забувайте в кінці кожного двогодинного періоду підходити разом з дитиною до діаграми і влаштовувати з передачі смайлика цілу подію. Те ж саме стосується і видачі жетону в кінці дня. У нашому будинку дзвіночки – це справжнє диво. Ми їх обожнюємо.
Деякі вважають за краще вказувати на діаграмі не тільки тимчасові інтервали, але й конкретну поведінку – наприклад, застелити ліжко або почистити зуби. Я віддаю перевагу давати нагороди просто за хорошу поведінку протягом цього періоду. Протягом дня всяке може трапитися, так що краще надати собі і дітям деяку свободу вибору і орієнтуватися на загальні показники.
У такому випадку обіцянка нагороди стане непоганим стимулом для того, щоб дитина повела себе так, як потрібно. Замість того щоб говорити: «Меліса, я тобі п’ятий раз повторюю – негайно прибери свої іграшки!» – Скажіть: «Меліса, якщо ти не прибереш іграшки до того часу, як я повернуся, ти не отримаєш наклейку».
Заодно можна спробувати припинити подальше погіршення поведінки протягом дня: «Меліса, у тебе вже два сумних смайлика. Якщо хочеш отримати дзвіночок, поводь себе весь день добре. Адже тобі не вистачає всього одного дзвіночка до походу в кіно ». Обіцянка жетона допоможе дитині зрозуміти, що вона підійшла до небезпечної межі і що в її ж власних інтересах виправитися.
Незабаром ви самі побачите, що система наклейок та жетонів захопить ваших дітей і послужить їм додатковим стимулом для зміни поведінки.
У світі дітей обіцянка жетона – цілком достатній привід для того, щоб поставити черевики на полицю до тих пір, поки мама не дорахував до трьох.
 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Ресурси психологічної допомоги: гарячі лінії, онлайн-платформи

#батькам Як розпізнати булінг у соціальних мережах?

Онлайн-консультація